Wie was 'Gerrit van Sijtje’?
Gerrit Wakker wordt in de Urker volksmond ook wel ‘Gerrit van Sijtje’ genoemd. Zijn voornaam is Gerrit, ‘van Sijtje’ komt van de voornaam van zijn moeder, Sijtje Woort-Westerneng. Het was op Urk gebruikelijk dat er bijnamen gegeven werden, omdat men vaak dezelfde voor- en achternaam had.
Jeugd
Op 26 april 1927 wordt Gerrit geboren. Hij is een zoon van Klaas Wakker en Sijtje Gerrits Westerneng. Samen met zijn ouders en zijn drie broers en één zus, woont Gerrit in het huis ‘De Magneet’ in Wijk 4-44. Sijtje drijft hier samen met haar man een manufacturenwinkel.
Het is 29 december 1936 als Gerrits vader Klaas op jonge leeftijd overlijdt aan de gevolgen van TBC. In 1939 hertrouwt zijn moeder met haar zwager, Teunis Jacobsz Woort. Ook hij was eerder getrouwd, met Hermina Jans Wakker, en brengt vijf kinderen mee. Teunis krijgt met zijn tweede vrouw ook nog vier kinderen, allen dochters.

De Magneet
Foto: J. van Slooten

Trouw – een illegaal blad
Oorlogsjaren
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Gerrit werkzaam bij boekhandel Wever in Franeker. Hier raakt hij betrokken bij het verzet door bundels met het illegale blad Trouw naar diverse adressen te brengen. Hier vandaan werd het blad verder verspreid.
Dat Gerrit een avontuurlijk persoon was blijkt wel uit het feit dat hij op weg naar Urk in Lemmer een boekenkist vol eten meenam. In Lemmer stapt Gerrit van de ene op de andere boot. Hij vraagt aan Duitse militairen om even een ‘handje te helpen’ om de kist aan boord te brengen.
Na de Tweede Wereldoorlog trekt Gerrit samen met vriend Haiko van de Poel, in Urker klederdracht, Europa door. Zo komen ze onder andere in het Vaticaan terecht. In Genève ontmoeten ze de bekende theoloog Willem Visser 't Hooft. Omdat Gerrit opgeroepen wordt voor zijn militaire dienstplicht moet hij terugkeren naar Urk.
Dienstjaren en huwelijk
Op 8 september 1947 moet Gerrit zich melden voor zijn militaire dienstplicht. Na een basisopleiding als infanterist gaat Wakker naar Harderwijk, waar hij in 1948 de opleiding tot korporaal afrondt.
Bij de bevriende familie De Poel in Heerde ontmoet hij een leuk meisje. Het klikt tussen hen en Gerrit trouwt op dinsdag 18 januari 1949 te Steenwijk op 21‐jarige leeftijd met de 30‐jarige Klaasje Hansd Aalderson (Clara). Ze wonen in een stacaravan, die ze neer mogen zetten bij een boerderij, vlakbij Clara’s ouders. Op 1 december 1949 wordt hier zoon Klaas geboren.
Twee maanden na zijn huwelijk wordt Gerrit uitgezonden naar Nederlands‐Indië. Eenmaal in Indië wordt hij bij de militaire politie gedetacheerd. Zijn werk is vooral administratief, maar toch is Gerrit ook verschillende keren betrokken bij aanvallen door de PKI.

Gerrit Wakker met kinderen. (Foto: K. Wakker)
Terugkeer naar Urk
Op 28 november 1950 is het eindelijk zover, Gerrit vertrekt met het schip ms “Cameronia” terug naar Nederland. Na een maand, op 24 december 1950 komt hij in Nederland aan. Omdat het moeilijk is om werk te vinden, tekent hij nog enige tijd bij.
De familie Wakker wordt in deze tijd uitgebreid met de komst van zoon Hans. Het gezin woont dan nog in Steenwijk. Niet lang daarna keren ze terug naar Urk. Hier worden de andere kinderen, Teun en Jan, geboren.
Eerste winkeltje
Gerrit wordt winkelier en fotograaf. In 1951 neemt hij een klein houten winkeltje over van zijn broer Hendrik. Dit winkeltje, een kiosk, staat aan de huidige Klifweg op Urk. Vanuit de kiosk begint Gerrit zijn werk als beroepsfotograaf en verkoopt hij foto's, kaarten en souvenirs aan toeristen.

Reclame affiche van Hendrik Wakker. (Collectie Wakker - 1949)
Zoon Klaas vertelt: "Dit witte winkeltje, met een deur in het midden en een etalage aan weerszijden, was mijn vaders eerste winkeltje. Naast dit houten winkeltje staan een paar tijdelijke panden. Daarachter was een grotere schuur. Die heeft nog gediend als een soort museum, zo werd het door mijn ouders genoemd, daar lag ook Urker “goed'' in, kleding dus. De bruine schuur helemaal rechts moet de rokerij van Baarssen zijn geweest.”

Kiosk van Gerrit Wakker. (Foto: Kees Scherer / MAI)

De voormalige winkel van Gerrit Wakker in 2013
Foto: Het Urkerland
Andere activiteiten
Naast zijn ondernemerschap is hij actief als veteraan, regelt voor een korte tijd zaken voor ‘Urk Export’, voor de UVAA (Urker Vis Aanvoer & Afzet maatschappij) en lange tijd voor de firma Bakker & Zn. Zelfs voor de brandweer is hij actief, maar niet als brandweerman.
Over hem wordt geschreven: “In de periode aan de Klifweg speelde de overbuurman, de heer G. Wakker (Gerrit van Sijtje), voor de brandweer een belangrijke rol. Wanneer er in die tijd een brandmelding binnenkwam, werd de heer Wakker gebeld om door te geven waar het brandadres was. De eerste brandweerman ter plaatse hoorde van de heer Wakker waar de brandweer naar toe moest gaan. Bij de familie Wakker was er in verband met de winkel altijd iemand thuis die de melding aan de brandweer door kon geven.”
Laatste jaren
In de laatste jaren van zijn leven verhuurde hij zijn winkel, waardoor hij meer tijd voor zijn hobby’s had. Gerrit overlijdt op maandag 13 november 2006 te Emmeloord. Hij wordt begraven op zaterdag 18 november 2006 op Urk. Gerrit van Sijtje werd 79 jaar oud.

Gerrit en Klaasje Wakker-Aalderson Klaasje
Foto: Vrienden van Urk / Museum het Oude Raadhuis

"Zo trok Gerrit Wakker de wijde wereld in en liet de Urker haven achter zicht"
Foto: De Spiegel