Collectie Gerrit Wakker online

Bron: Het Urkerland 01 mei 2017

 

Het was woensdag precies negentig jaar geleden dat wijlen Gerrit Wakker geboren werd. Als Gerrit van Sijtje werd hij een bekende plaatsgenoot. Hij overleed elf jaar geleden, maar zijn omvangrijke fotocollectie leeft voort. Een groep vrijwilligers biedt ze aan via internet.

Gerrit van Sijtje was bekend van zijn winkel aan de Klifweg. Daar verkocht hij van alles en daarnaast ondernam hij een groot aantal activiteiten. Fotografie hoorde daar zeker bij. Gerrit maakte pasfoto’s, reportages en ook vele foto’s van het leven op Urk of de bedrijvigheid in de haven. Zijn periode in Nederlands IndiĆ« werd eveneens vereeuwigd.

Hoeveel foto’s het archief precies telt, is nog niet helemaal duidelijk. maar het gaat naar schatting om een kleine tienduizend afbeeldingen.

De website www.gerritwakker.nl is een initiatief van de mensen achter de Stichting Urk in OOrlogstijd. Ze kregen daarbij stuen van de Rabobank en van de gemeente. de foto’s worden ingescand en zijn vervolgens te bekijken via de site.

Een foto bestellen kan ook. Dat kost 4 euro voor een algemene afbeelding en 2 euro voor een personen foto. (Redactie GerritWakker.nl: Dit is verander naar 3 euro per stuk voor alles).
Het inscannen van de foto’s is nog lang niet klaar en de initiatiefnemers verwachten dat ze daar ook nog wel enige tijd mee bezig zijn. Het is ene klus die zorgvuldig moet gebeuren, ook omdat van elke foto een zo nauwkeurige mogelijke beschrijving wordt opgenomen. dat vereenvoudigd straks het zoeken. voor het werk worden nog extra vrijwilligers gezocht.

Clara Wakker
Foto: Het Urkerland

 

Op de negentigste geboortedag van Gerrit van Sijtje werd de website officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde door Clara Wakker, zijn 98-jarig weduwe, die tegenwoordig in de Talma Haven woont.

 

 

 

Het artikel uit het Urkerland